Qui som
Eren els principis de l'any 1.980. Una colla de simples aficionats i practicants del motor, varen tenir la ideia de crear una entitat que aglutines l'automobilisme esportiu al Baix Empordà.
Després d'una sèrie de consultes i gestions l'escuderia es creava definitivament el mes de maig d'aquell mateix any tenint aleshores com a seu el Pub El Glop del carrer Cavallers, a la població de Palafrugell. Els signants de l'acte de constitució van ser els senyors Felix Mozo, Joan Tosas, Pauli Sotelo, Josep Frigola, Josep Maria Brancós, Albert Guiset, Josep Gou, Mariano Judez Blanch, Pere Serra i Pere Gou Frigolé.
Cal fer esment d'aquelles persones que en els inicis de l'escuderia ens van orientar i servir de gran ajuda, com van ser el Sr. Xavier Olcina, aleshores Delegat Territorial de la FCA, així com els Srs. Josep Maria Parro i Albert Pellicer, membres de la Comissió Esportiva del RACC a Girona.
Una vegada fundada l'entitat, es va acordar que l'activitat havia d'anar orientada a la participació en els diferents campionats de Catalunya i a la organització de proves. A nivell d'organització ens vam estrenar amb la V edició del Ral.li Empordà. Aquesta prova anava a càrrec de l'Escuderia Girona, però com sigui que aquesta va manifestar la seva intenció de no continuar, es van entaular converses i gestions per aconseguir el traspàs dels drets i antiguitat de calendari, fet que va ser acceptat per la FCA. D'aquesta manera vam continuar durant uns anys fins que al 1988 i a iniciativa de l'ajuntament de Palafrugell, en aquells moments el seu Alcalde era el Sr. Lluis Medir, vàrem adoptar el nom de Ral.li CALES DE PALAFRUGELL, amb el que ha arribat als nostres dies i amb el que vam puntuar durant tres anys per la copa d'espanya de Ral.lis.
Els primers equips que van defensar els colors de l'EBE van ser J.Frigola -C.Bou, J.Tosas -Claudi Mató, M.Margarit -J.Cabarrocas, C.Rovira -M.Torres, J.Casanoves -J.Pardos, A.Cervera -T.Moreno i J.Cla -J.M.Recasens.
També es van organitzar alguns slaloms, tant al nostre municipi com a la veïna població de Pals, localitat amb la que hem mantingut un fort vincle fins els nostres dies.
Poc a poc l'escuderia va anar creixent, tant en nombre d'equips com en la seva diversitat participativa, Ral.lis, Auto Cross, Eslalom...tot plegat va fer necessari tenir una seu social amb cara i ulls. Aquesta no va ser cap altre que l'actual al carrer Lluís Companys 9-11 de Palafrugell.
En l'ambit organitzatiu també van haver-hi novetats, de manera que l'any 1988 i després de l'anunci que la Penya Automovilistica Sant Hilari deixava de fer el Ral.li Sant Hilari, novament es van iniciar gestions per evitar perdre un Ral.li provincial. Els contactes tant amb la Federació, la Penya, com amb l'ajuntament ens van permetre adquirir els drets d'aquesta prova que ja l'any 1988 va anar al nostre càrrec. Un dels punts signats ens permetia la llibertat d'escollir la població que el volgués acollir, sempre i quan superés la subvenció municipal. Tant és així que l'any 1989 ens traslladàvem a la ciutat de Figueres en la seva desena edició i amb el nom de RAL.LI EMPORDÀ. Platja d'Aro, Sant Feliu de Guixols, Sta. Coloma de Farners i actualment Anglès han estat seu també d'aquesta prova.
Totes dues proves, avui dia, segueixen puntuant per el Campionat Català de Ral.lis d'Asfalt.
Hem de fer esment, també, del RAL.LI SPRINT VILA DE PALS. En els seus inicis fou sobre terra, pero a partir del 1997 i a la fi de promocionar pilots novells que poguessin participar amb llicencia reduïda, va passar a disputar-se sobre asfalt. Proves semblants trobem per part també d'altres Escuderies catalanes.
Durant aquests anys d'història s'han aconseguit molts resultats satisfactoris, havent sigut campions de Catalunya a diferents especialitats de la mà de pilots com Jaume Pons, Josep Frigola, Enric Xargay, Toni Vidal, Marc Blazquez, Jordi Vidal, Josep Mª Cadellans, Ramón Dalmau, Amadeu Rubirola, August Cervera, i tants d'altres que han fet gran i coneguda la nostra entitat.
Un dels reptes més importants portats a terme ens va arribar l'any 1995 quan una important empresa de Barcelona, Dorna, ens va demanar organitzar la Final Europea de la Challenge Cinquecento a la ciutat de Girona. Van ser tres llargs dies de competició on a més de l'apartat merament esportiu, gent d'arreu d'Europa va poder conèixer i voltar per les nostres contrades.
Avui dia col.laborem amb la resta d'entitats catalanes, de la mateixa manera que ells també ho fan amb nosaltres, Ral.li Catalunya(campionat del mon), Ral.li Osona, Berguedà o 2000 Viratges entre altres.
Fins aquí un petit resum de la nostra història que tal vegada algú desconeixia.